Uncategorized

Het ABC van wijnproeven – wat je moet weten voor je aan de fles begint

Spaanse wijnproeverij

Wijnproeven is een geweldige sociale activiteit en een prachtige manier om je smaakpapillen te verruimen. Maar het is niet voor bangeriken, want je moet kritisch en analytisch zijn en een goed reukvermogen hebben. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige tips en trucs waarmee u de volgende wijnproeverij met meer vertrouwen tegemoet kunt zien – of dat nu thuis met vrienden is of in een nieuwe wijnbar. We hebben hieronder enkele van de belangrijkste principes op een rijtje gezet als het gaat om spaanse wijnproeven. De volgende keer dat u iemand naar zijn bril ziet grijpen voordat hij zichzelf nog een glas wijn inschenkt, weet u waarom. En als u uw eigen reputatievaardigheden wilt verbeteren, volg dan onze eenvoudige richtlijnen.

Hoe proef je wijn?

Als je professioneel wijn proeft, zijn er veel verschillende systemen en schalen die gebruikt worden om wijn te beoordelen. Voor de alledaagse wijndrinker is het systeem van de 'algemene smaak' echter meer dan voldoende. Dit verwijst simpelweg naar hoe de wijn op uw tong smaakt – zoet, zuur, bitter, enz. U kunt dit bereiken door de wijnproeverij op te splitsen in drie componenten: de geur, de smaak en de afdronk. De geur is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het wijnproeven, omdat u dan een idee krijgt van hoe de wijn zal smaken. De smaak is wanneer je de wijn in je mond stopt en ronddraait. De afdronk is de nasmaak – dit is wat de wijn achterlaat nadat u hem hebt doorgeslikt.

Begin met de geur

Je bent misschien geneigd om er meteen in te duiken en te beginnen met nippen, maar de geur is belangrijk om een algemeen gevoel van de smaak te krijgen. Als je aan de wijn ruikt, houd je neus dan een paar centimeter boven het glas. Afhankelijk van het type wijn, moet u het bouquet ongeveer 10-15 seconden in u opnemen. Daarna neemt u een klein slokje van de wijn, spoelt het ongeveer 10 seconden in uw mond en spuugt het dan weer uit in het glas.

Swish and slurp

Zoals we net in het vorige deel hebben gezegd, neem je een klein slokje van de wijn, spoel je het ongeveer 10 seconden in je mond en spuug je het daarna weer uit in het glas. De belangrijkste reden om de wijn in uw mond rond te spoelen is echter dat u zo een beter idee krijgt van de textuur. Door de wijn door te slikken krijgt u een idee van de nasmaak, maar het is de textuur die het belangrijkst is wanneer u wijn met bepaalde spijzen probeert te combineren.

Proef het puntje van je tong.

Als je de wijn proeft, moet je letten op waar hij op je tong ligt. Op het puntje van je tong zitten de bittere, umami en zure smaken. Het midden is waar de zoete smaak zit. De achterkant is waar de zoute smaak zit. En aan de voorkant krijg je de zure en zoute smaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.